İsveç Seyahatiniz Öncesi Bilmeniz Gerekenler

İsveç seyahatiniz öncesi bilmeniz gereken her şey

Kuzeyin en güzel ülkelerinden biri İsveç’te Erasmus yapmış biri olarak İsveç seyahatlerinizi daha kolay ve pratik hale getirecek bir çok bilgiyi bu yazıda sizler için toparladım. İsveç’te konaklama için hostel mi hotel mi seçmek gerekir? Market alışverişi nereden yapılmalı, Fika Nedir? İsveç’te neden Starbucks yok? İsveç’e gittiğinizde kahveyi nerede içeceksiniz? Stockholm’den başka bir şehre hangi firmayla nasıl geçebilirsiniz?

Şehirler Arası Yolculuk – Ulaşım Firmaları 

Flixbus

İsveç’te şehirler arasında ulaşımı otobüs ile sağlamak istiyorsanız Flixbus’ı tercih edebilirsiniz. Bazen tren fiyatları otobüs fiyatlarına göre çok yüksek olabiliyor, özellikle de son dakika alınan biletlerde bunu yaşayabiliyorsunuz. Bu yüzden otobüs ile gitmek daha ekonomik oluyor. Hem trenin hem de otobüsün bilet fiyatları ve seyahat süreleri benzer ise otobüsü tercih edin. Flixbus’ın otobüsleri konforlu ve trene göre yoğunluk daha az olduğundan rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz. Ücretsiz WiFi’de ekstrası, instagram paylaşımlarınızı otobüsten yapabilirsiniz. 🙂

MTR Express

Stockholm ve Göteborg arasında ulaşım sağlayabileceğiniz bana göre en kaliteli tren firması. SJ’ye göre daha avantajları fiyatlarla Stockholm ve Göteborg arasında seyahat edebilirsiniz. MTR‘in en güzel özelliği trenlerin yeni ve rahat olması. Hal böyle olunca trenin içerisi adeta uçaklar gibilounge,

SJ

Ülkenin her yerine SJ trenleriyle gidebilirsiniz. İstisna olan kısa süreli rotalar dışında bilet fiyatları uçak biletleri gibi zaman yaklaştıkta artar. Bu yüzden eğer SJ ile seyahat edecekseniz biletlerinizi internetten gezinizi planladığınızda almalısınız. Aksi halde son dakika kiosklardan bilet aldığınızda sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bu bilgiyi de kolay kolay bulamazsınız; Eğer trenle şehir değiştirme gibi bir planınız varsa SJ’nin sitesine üye oluyorsunuz ve sonrasında size %15 indirim kodu geliyor. Bunu yaparken biletinizi almadan 2-3 gün önce siteye üye olmakta fayda var.

Snälltåget

Stockholm – Malmö hattında SJ’ye göre daha uyguna bilet bulabilirsiniz. Dezavantajı seyahat süresinin fazla olması. Bu yüzden turistler tarafından tercih edilmiyor ama gece yolculuğu tercih edip, konaklamaya para vermek istemiyorsanız düşünebilirsiniz.

Şehir İçi Ulaşım – Seyahat Kartları

Şehir içinde seyahat ederken toplu taşıma ihtiyacınızı şehirlerin kendine özel seyahat kartları sayesinde daha da ekonomik hale getirebilirsiniz. Bu kartlarla otobüs, metro, feribot gibi bir çok ulaşıma tek kart ile erişebilmeniz mümkün. Normal şartlarda tek bilet fiyatı pahalıdır ve bu kart olmayıp kredi kartıyla ödeme yaparsanız bir bilete 12-15 TL verebilirsiniz. Bu yüzden gittiğiniz şehire gider gitmez ilk işlerden bir tanesi tren istasyonu yakınlarındaki kiosklardan seyahat kartı almanız olacaktır.

  • Stockholm: SL kartlarını Stockholm Central Station’daki kiosklardan veya satış görevlilerinden alabilirsiniz.
  • Göteborg: VassTrafik‘in kartlarını tren istasyonunu içindeki şubesinden alabilirsiniz.
  • Malmö:  Jojo kartı ile Malmö(ve Lund) içerisinde seyahat edebilirsiniz. Jojo kartın en önemli özelliği Kopenhag-Malmö arasında bilet fiyatlarını indirimli alabilmeniz. Malmö Tren istasyonu içerisinde bulunan Skane Trafiken şubesinden veya PressByran büfelerinden alabilirsiniz.

Diğer şehirler için şehrin kendi websitesini ziyaret ederek internetten en güncel bilgili alabilirsiniz. Ayrıca vardığınız tren istasyonunda kesinlikle bir PressByran veya benzeri bir büfe bulunuyor. En kötü ihtimal bu büfede sorarak temin edebilirsiniz.

Hostel vs. Hotel

Nereye gidiyor olursanız olun hostelde kalmaktan çekinmeyin. Araştırma yapmaya başladığınızda hotel fiyatları Türkiye şartlarına göre çok pahalı gelebilir. Hotel yerine hostellerdeki özel odaları tercih edebilirsiniz. Böylelikle ortalama %20 kar edebilirsiniz. Ayrıca şunu belirtmekte fayda var. İskandinavya’da genel olarak hostellerin kalite standartları bir hayli yüksek. Eğer Avrupa’nın başka bir ülkesinde hostel tecrübeniz varsa kesinlikle orasıyla kıyaslamayın. Hotellerden çok daha iyi olabiliyorlar. Bu yüzden konaklama için araştırma yaparken ilk olarak hostellere bakın.

Stockholm’de Castle House Inn ve Birka Hostel’de konaklamıştım, Göteborg’da ise STF Hostel Stigbergsliden güzel bir seçenekti. 

Systembolaget

İsveç’te içkiler devletin oluşturduğu Systembolaget ismiyle faaliyet gösteren alkol marketlerde satılıyor. Süpermarketlerde yüksek alkollü ürünler bulunmuyor. Mesela %0 ve %3,5 alkol oranına sahip biralar marketlerde satılırken %5 ve üzeri biralar Systembolaget’te satılmaktadır. Avrupa standartlarına göre hem Duty Free hem de Systembolaget fiyatları pahalıdır. Zira ülkede yaşayan İsveçliler gemilerle Polonya ve Estonya’ya gidip hem yıllık içki stokluyorlar hem de bi hava değişimi yapıp dönüyorlar.

Alışveriş

Market: İsveç market cenneti bir ülke. Market bulamadım gibi bir durumla karşılaşmazsınız. Tren istasyonları yakınlarında kesinlikle ve kesinlikle büyük süpermarketlerden bir tanesi mutlaka olur. İsveç’in en popüler marketleri ICA, Coop, Hemköp ve Willys’dir. Pressbyran veya 7-Eleven gibi büfeleri alışveriş için tercih etmeyin. Buralar marketlere göre çok pahalıdır. Bu tarz büfeleri sadece ve sadece zor durumda kalırsanız kullanmanızı öneriyorum. 

AVM:  İsveç’te cadde üzerindeki mağazalar daha popüler. Gideceğiniz şehirde öyle bizdeki gibi içine girip saatlerce vaktinizi öldürecek yapılar çok az. Bu yüzden şehir merkezinde mutlaka ihtiyaçlarınızı karşılayacak mağazalar bulunuyor. H&M özellikle adım başı görebileceğiniz bir İsveç markası. 

Hediyelik: Büyük şehirlerde şehir merkezinde adım başı hediyelikçi görebilirsiniz. İsveç bu konuda bizleri aç bırakmıyor. Yığınla ürün var ve seçerken zorlanabilir veya hangilerini alsam diye kararsız kalabilirsiniz. Fakat belirtmekte fayda var; hediyelik eşya fiyatları 

Duty Free: İsveç’te Duty Free dedin mi şöyle bir duracaksın. Hemen yukarıda bahsettiğim Systembolaget mevzusundan dolayı Duty Free’de İsveç market fiyatlarına göre uygun ürünler bulabilirsiniz. Özellikle içki konusunda Türkiye’ye göre fiyat karşılaştırması yapacaksak eğer pahalı gelecektir. Türkiye’de çok tüketilen, İsveç markası içki ürünlerini Duty Free’de bazen efsane kampanlar sayesinde çok iyi fiyatlara denk gelebilirsiniz. Ama genel itibariyle İsveç Duty Free bizimle değilsin.

Musluk suyu içiliyor mu?

Evet içiliyor. İsveç’te gönül rahatlığıyla musluktan su içebilirsiniz. Marketlerde suyun fiyatları anormal olduğu için sura para ödemeyin. Geziniz sırasında da en çok tasarrufu sudan elde etmiş olursunuz. Sizlere tavsiyem ya su şişenizi götürün ya da marketlerde dandik pet olmayan (bizdeki cam pet gibi) şişelerde su-maden suyu satılıyor. Bunları alarak sadece bir kere şişeye para ödemiş olursunuz. Dayanıklı olduğu için de çantada büzülme, yıpranma gibi bir olayı olmuyor.

Fika


Fika İsveç’te ve İskandinavya’da bir gelenektir. Yaşam tarzıdır. Bizdeki 5 çayı neyse İsveç’te de Fika o dur. Fika’yı özel kılan şey ise kendine has tarçınlı çörek kanelbullar’in servis edilmesidir. İsveçliler kahveyi çok tükettikleri için kahvenin yanına kanelbullar demeyen yapamıyor. Yolunuz İsveç’e düşerse bir fika yapmadan dönmeyin!

☕ İsveç’te Starbucks var mı?

İsveç’te Starbucks pek bulunmaz. Topu topuna koskoca ülkede 15-20 civarında şubesi var. Bunlarda tren istasyonu civarında, alışveriş merkezinde ya da havalimanındadır. Başka yerde Starbucks göremezsiniz. Starbucks bu kadar azken, diğer ünlü kahveciler İsveç’e şube açmayı bile düşünmemiştir. Neden mi? Çünkü İsveç’te Espresso House var! İsveçliler kahve tüketiminde baya iyiler. Öyle böyle değil, en çok tüketenler arasında yer alıyor. Bu yüzden de üstte bahsettiğim Fika olayı tesadüf değil yani. Ayrıca 3. dalga kahveciler de çok gelişmiş seviyede. Starbucks ve diğer markalara ihtiyaç duymuyorlar. Bu yüzden kendi lokal markalarını yaratmış durumdalar. Espresso House o kadar iyi ki sadece İsveç’te değil, diğer İskandinavya ülkelerinde de yüzlerce şubesi bulunuyor.

☀Bonus: Pembe Günbatımları

Bilmenizde fayda var: İsveç’te aldığınız hizmetin servis ücreti çok pahalıdır. Bir kişi sizin için bir şey yapıyorsa ödeyeceğiniz fiyat ürünün market fiyatının iki-üç katı olabilir. Bu yüzden özellikle akşam yemeklerinde restoranlara gitmeyi düşünüyorsanız kesinlikle menü ve fiyat listesine bakın. Aksi halde yüksek oranlarda hesap ödeyebilirsiniz.

Bilmenizde fayda var:  İsveç’te aldığınız su, kola, vb. içeçekler için ekstra PANT ücreti(1-2 kr) ödersiniz. Bu da geri dönüşüm için yapılmaktadır. Kullandığınız şişeyi geri dönüşüme tekrar kazandırırsanız PANT ücretini markette iade alırsınız. 1-2 KR çok az gözükebilir fakat ben İsveç’te yaşadığım dönemde tüm pant ücretlerini toplasam bir uçak bileti ediyordu. Kısa süreli seyahatlerde pant olayına kafayı takmayabilirsiniz de.

Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Instagram hesabımdan takip edebilirsiniz.